Werken met jute

Gepubliceerd op 26 augustus 2021 om 16:03

Jute: Jute is een lange, zachte, glanzende, plantaardige bastvezel die tot ruwe, sterke draden kan worden gesponnen. Jute is een van de goedkoopste natuurlijke vezels, en na katoen de meest gebruikte. De vezels van jute zijn hoofdzakelijk samengesteld uit cellulose en lignine.(wikipedia)

Jute is een soort textielvezel gemaakt van de juteplant. Hoewel er een paar verschillende botanische soorten jute zijn, is Corchorus olitorius (witte jute) een van de belangrijkste soorten die worden gebruikt om jute te maken. Een andere soort jute, Corchorus capsularis (tossa jute) genaamd, wordt echter als superieur beschouwd, hoewel het moeilijker te kweken is. Katoen is de titel van meest geproduceerde plantaardige vezel, maar jute komt op de tweede plaats. Hoewel jute niet erg populair is in de westerse wereld, is het een van de belangrijkste textielvezels van India en de buurlanden. Juteplanten worden meer dan 3 meter hoog en de vezels die van deze planten zijn afgeleid, worden geoogst in een enkele lange streng. Daarom behoren jutevezels tot de langste natuurlijke textielvezels ter wereld.

Bij draw-a-string gebruiken we graag jute vanwege de natuurlijke textuur. Onze bestverkochte kamerplantenpotten zijn gemaakt van jute, met handvatten van katoenen stof.

Hoewel we deze potten voor binnen maken, heb ik deze zakken ook gebruikt om wortelgroenten zoals aardappelen en zoete aardappelen in te bewaren. Ze maken zo'n mooi keukenaccessoire!