A short history of the apron

Gepubliceerd op 20 juni 2021 om 08:33

Denken we aan schorten? Waarschijnlijk niet! Maar dit populaire kledingstuk heeft een lange en oude geschiedenis.

Een schort wordt al sinds de oudheid gedragen om praktische, decoratieve of rituele redenen. Het Engelse woord 'apron' komt van het Franse 'naperon' dat betekent 'klein tafelkleed' .

In Europa werden tijdens de Middeleeuwen schorten gedragen door huisvrouwen, arbeiders, handelaars en ambachtslieden. Onderscheidende schorten kunnen wijzen op een mannenhandel. Engelse kappers droegen geruite schorten. Steenhouwers droegen witte schorten om hun kleding te beschermen tegen het witte stof dat door hun gereedschap op de steen werd gecreëerd. Schoenmakers droegen zwart om kleding te beschermen tegen de zwarte was die op schoenen werd gebruikt. Slagers droegen blauwe strepen. Butlers droegen groene schorten. Blauw werd vaak gedragen door wevers, spinners en hoveniers.

 

Wanneer u begint te leren naaien, is een van de eerste projecten meestal een eenvoudig schort. In zijn eenvoudigste stijl is er het halve schort of het volledige schort dat achter de nek wordt vastgemaakt of vastgebonden en in de taille wordt vastgeknoopt.

Bij draw-a-string maken we een basic volledig schort, van linnen met twee voorzakken. Het is een eenvoudig, creatief project. We houden ervan om de zakken te versieren met patchwork of stoffen versiering!